Pasování na čtenáře

09.06.2014 11:34

Milí čtenáři a návštěvníci knihovny,

dovolte abych se s Vámi podělila o krásný zážitek, který mám z letošního Pasování na čtenáře. V tomto roce jsem na čtenáře povýšila 8 dětí. Byli to předškoláci, kteří se školkou celý školní rok knihovnu navštěvovali. Děti přišly malinko dřív, protože se nemohly dočkat. Někteří rodiče už byli v knihovně a tak jsme se slavnostním pasováním mohli začít. Tradičně jsem měla připravené šerpy a klíče od království knih, za které děkuji mamince Aničce Vintrové. Dětem jsem letos připravila záložky a malý balíček s dobrůtkama, do kterého přispěly s nějakou drobností téměř všechny maminky. Taky jsem si připravila malé překvapení v podobě Štěpána Bartoše, který nám krásně zahrál na housle. Společně jsme zpívali dětské písničky a Štěpán k tomu hrál. Děti na něj obdivně koukaly a věřím, že nejedno zatoužilo po tom, hrát stejně jako on. Všichni Štěpánovi držíme palce, aby byl zdárně přijat ke studiu medicíny. 

Každý předškoláček měl připravenou básničku, kterou zarecitoval a pak jsme si dopřáli chvilku volné zábavy. Děti si prohlížely knížky, malovaly si, a my dospělí jsme si dali kávu a chvilku si povídali. Celou akci nafotila Renatka Vaculíková a její krásné fotky si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Nesmím zapomenout poděkovat za překvapení, které si paní učitelka Janka Juráková a paní učitelka Maruška Trechová připravily pro mě a pro tetu Klárku, která chodila do knihovny dětem číst. Každá z nás dostala balíček s překvapením a já už si pochutnávám na výborném čaji a mlsám čokoládu. 

Věřím, že tento okamžik otevřel dětem bránu do světa knih a jsem si jistá, že v tomto světě naleznou zábavu i poučení, a že se na knihy obrátí v období radosti i smutku. A až budou v životě při různých příležitostech pasováni a povyšováni snad se jim vybaví dnešní den :-)

Závěrem chci ještě jednou poděkovat všem, kteří mi pomohli s přípravou Pasování a knihovně věnovali svůj čas a energii. Aničce Vintrové za krásné a chutné perníkové klíče, Renči Vaculíkové za fotografování, Štěpánovi za hudební doprovod, rodičům a prarodičům za účast a paním učitelkám za milou a hezkou spolupráci. Velmi bych si přála, aby Pasování bylo akcí o které si každý účastník řekne: "Chtěl bych to zažít ještě jednou!" :-)

V zrnku písku vidět svět

a nebe v divoké květině.

Nekonečno v dlaních podržet

a věčnost v jediné hodině.

William Blake