Podzim v knihovně

30.09.2016 09:46

Tak nám přišel podzim, zatím téměř neviditelně. Slunce pořád projasňuje dny a stromy se zabarvují pozvolna. Do knihovny se přišli sedmáci nalokat vědomostí o české poezii pro děti - něvěřili byste jaká je to legrace. Při doplňování rýmů do básně od spisovatele Jiřího Žáčka jsme propukali ve smích všichni. Podzim do knihovny přišel s obrázky dětí ze školky. V pohádkách jsme s dětmi tahali řepu, sklízeli brambory a léčili churavého mravenečka. Zvesela jsme zpívali se žížalami a v hádánkách děti jasně ukázaly, že jim ani zahradní nářadí není cizí. Na obrázcích vidíte jak děti ztvárnily zrající ovoce a jak zabarvily listy.

...náš podzimní přednáškový kolotoč zdárně pokračuje dál. Hned v pondělí ráno přišli šesťáci, ještě pořád trošku zaskočení z přechodu na vyšší stupeň. Vítám novou žačku Zuzku a všem přeju studijní úspěchy :-) Docela zdárně jsme zvládli otázku co je to souvrať z básně J. V. Sládka -

Velké, širé, rodné lány
jak jste krásny na vše strany,
od souvratě ku souvrati
jak vás dnes to slunko zlatí.


Žáci jsou vnímaví a otázka je nezaskočila :-).
Další byli na řadě moji oblíbení, teď už deváťáci. Probírali jsme Karla Kryla a s ním samozřejmě i kontext doby. Jinotaje z básní rozlouskli jako nic. No a v pátek ráno v plné síle dorazili do knihovny osmáci, kteří se něco dozvěděli o Kosmově kronice a nejstarší české literatuře.

Každá třída má svou energii - ráda se setkávám se smíšky z šesté třídy, skoro rodinná atmosféra je u osmáků a deváťáci? Chytří, vnímaví a aktivní - co víc si můžu přát. Uvidíme jak budou probíhat besedy pro nižší stupeň v říjnu :-)

Fotky z besed si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Vaše knihovnice