Noc s Andersenem

04.04.2018 12:42

Datum letošního 18. ročníku celonárodní akce Noc s Andersenem na podporu dětské četby připadl na pátek 23.3. a sobotu 24.3.2018. Naše knihovna nezůstala pozadu a jako nováček se také zapojila. Jelikož nám ale nedostatek prostoru a sociální zázemí nedovoluje, abychom nocovali přímo v knihovně, přijali jsme s velkým potěšením pozvání knihovnice Kristýny Šopíkové z Městské knihovny v Bojkovicích, abychom nocovali společně. Prostory nám poskytlo Muzeum Bojkovska, kde bojkovští čtenáři již nocovali. S paní učitelkou Michaelou Mačátovou ze ZŠ Starý Hrozenkov jsme vybraly děti, které nejčastěji navštěvují naši knihovnu a věnují se četbě. Jelikož byl letošní ročník noci s Andersenem spjat s tématy Pejska a kočičky a Rychlých šípů, připravili jsme si pro tuto příležitost i reprezentativní trička.

Nocovali jsme spolu s dětmi ze čtenářského kroužku Knihomílek Bojkovice a dětmi z historiského kroužku při Muzeu Bojkovska.

Akci jsme zahájili v pátek v 16:00 hodin v městské knihovně, kde jsme se seznámili a navzájem se představili. Následovala beseda s Petrou Mojžíškovou z Komně a jejím pejskem Bobem, Moničkou Svobodovou, Kamilou Ševčíkovou a její fenkou Werbee z Kynologické klubu Slavičín, které nám povyprávěly něco o Canisterapii - léčebném využití psa a poučily nás o základním výcviku psa s praktickými ukázkami.

Poté jsme s dětmi hráli známou hru Kufr podporující myšlení a rozvíjející slovní zásobu. Děti měly hádat slova spojená s knihovnickou či literární tématikou a známé literární osobnosti. Byly velmi šikovné a velmi jsme se u toho nasmáli.

Asi po osmé hodině večer jsme se vydali na procházku. Cesta přes místní hřbitov k mohyle by se mohla zdát pro mnohé trochu strašidelná, ale s doprovodným výkladem o historii Bojkovic od Mgr. Evy Hamrlíkové, která nás provázela, nabyla večerní procházka tajemnou atmosféru.

Po procházce jsme se vrátili zpět do knihovny, posbírali jsme své osobní věci a přesunuli se do muzea, kde jsme měli nocovat. Děti se uvelebily do spacáků a knihovnice jim předčítaly z krásných knížek, aby se jim lépe usínalo.

V sobotu dopoledne byla pro děti připravena ještě soutěž z historie Bojkovic a jeho okolí spojená s hledáním pokladu. Děti měly možnost také zhlédnout stávající expozice muzea. Nejvíce se jim zalíbilo ve staré škole, kde se dostatečně vyhrály.

Noc s Andersenem jsme ukončili v 10:00 hodin dopoledne. Děti obdržely pamětní listy, odznaky čtenáře a spoustu dalších drobností jako vzpomínku na tuto akci.

Nocování se nám velmi vydařilo a těšíme se na příští rok a další společné akce, které bychom chtěli v rámci vzájemné spolupráce mezi knihovnami našeho regionu realizovat a udělat z nich tradice.

 

Velké poděkování patří paní učitelce Michaele Mačátové ze ZŠ Starý Hrozenkov, Muzeu Bojkovska, jmenovitě Mgr. Evě Hamrlíkové, knihovnici Kristýně Šopíkové za pozvání a výbornou vzájemnou spolupráci a především úžasným dětem, bez kterých by se tato akce nemohla konat.

 

Fotografie ke zhlédnutí ve fotogalerii.

 

Vaše knihovnice