Červen v knihovně

25.06.2015 14:07

Vážení čtenáři a návštěvníci knihovny,

školní rok utekl rychle jako voda v potoce a zážitky, které nám přinesl se pomalu stávají vzpomínkami. Stejně tak i v knihovně. Celý rok si děti ze školy chodily půjčovat knížky s jejichž pomocí vytvářely referáty do dějepisu, do fyziky i do výchovy ke zdraví. Několikrát jsme proletěli doporučenou četbu a musím říct, že děti už si vybírají knížky na prázdniny.

Školní rok se školkou jsme tradičně ukončili slavnostním pasováním na čtenáře. V tomto roce jsme do stavu čtenářského povýšili 14 dětí. Fotky z akce si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Velký dík patří Aničce Vintrové za vyhotovení kouzelných klíčů od království knih, všem maminkám, které daly něco sladkého do sáčku pro děti, Sáře Mackové za perfektní hudební doprovod a Renči Vaculíkové za fotografické zdokumentování. Samozřejmě největší dík patří paní učitelce Jance Jurákové a paní učitelce Marušce Trechové za to, jak se o děti starají. Každý předškoláček měl přichystanou básničku. Svým přednesem jsou si děti jisté, sebevědomě a čistě dokáží prezentovat vše co se ve školce naučily.

Možná Vás napadne jak se daří dětem, které jsem pasovala na čtenáře v loni a předloni. Všechny děti chodí do knihovny a čím dál jistěji zdolávají první knížky. Prvňáci a druháci se na besedě v knihovně 15. června seznámili s knížkami, které jsou vydány v edici První a Druhé čtení a tudíž jsou přizpůsobené jejich zájmům a schopnostem. Jelikož děti rády vzpomínají jak chodily do knihovny se školkou, tak jsme si na školkové doby zavzpomínali a dětem jsem přečetla několik pohádek a jeden příběh o kocourkovi Mikešovi.

Během června také probíhaly besedy pro děti z vyššího stupně naší Základní školy. Šesťáky jsem seznámila s nejvýznamnějšími českými ilustrátory a jejich díly. Pak jsme porovnávali současné ilustrace, které jsou tvořeny jako koláže s obrázky Josefa Lady nebo Heleny Zmatlíkové. S osmáky jsme zabrousili do historických románů Aloise Jiráska a se sedmáky jsme probrali život a dílo Wiliama Shakespeara. S deváťáky jsme si užili naši poslední společnou besedu. Pohovořila jsem o současných českých autorech. Do dalšího studia a života jim i touto cestou přeji jen to nejlepší a hodně štěstí. Děkuji všem dětem za pozornost, kterou mým přednáškám věnují a věřím že informace, které jim přináším jsou pro ně zajímavé.

Děkuji také dětem za hezké obrázky. Opravdu hezký obrázek do knihovny přinesl žák 5. třídy Yachim Svoboda. Obrázek je tak vydařený, že jsem ho umístila oproti vchodu, aby z něj měl radost každý návštěvník knihovny. Vy se s obrázky můžete potěšit ve fotogalerii.

Přeji všem krásný začátek prázdnin a příjemnou dovolenou.

 

Vaše knihovnice