Autorské čtení s Janem Opatřilem

05.04.2017 13:38

V rámci března - měsíce čtenářů jsme uskutečnili v pátek 31.3.2017 autorské čtení se spisovatelem panem Janem Opatřilem. Akce se zúčastnil jak první, tak druhý stupeň ZŠ ve Starém Hrozenkově. Z důvodu nedostaku prostor v naší knihovně a díky nabídce školy, probíhalo toto čtení právě v  jejích prostorách. Pan spisovatel přijel v dopoledních hodinách do naší knihovny, a poté jsme společně odjeli do ZŠ, kde už na něj netrpělivě čekali žáci a učitelé, kterým jsem ho krátce představila. Jan Opatřil je autor, ilustrátor a rybář, který zaměřuje svoji tvorbu na dětské čtenáře. První čtení patřilo žákům druhého stupně ZŠ a bylo pojato trochu divadelně. Neslo se v duchu hororů, bylo podbarveno hudbou a nechyběly ani rekvizity jako kukla, sutana, svíčka, lebka a netopýr. Na krev, samozřejmě, nesmím zapomenout. Druhá polovina tohoto představení patřila ukázce z nejnovější knihy Hrůzostrašné povídky. Děti seděly jako zařezané, napnuté, jak celý příběh skončí a v sále bylo hrobové ticho. Po ukončení čtení mohly položit panu spisovateli otázky, na které chtěli znát odpověď. Na druhé čtení se dostavily žáci prvního stupně ZŠ. Ty tento mladý autor seznámil svou tetralogií s Kapříkem Metlíkem a jeho kamarády. Děti se, i díky názorným obrázkům, dozvěděly spoustu věcí o malém vodním tvorovi a jeho dobrodružstvích, a také měli možnost poslechnout si ukázku z knížky. A nakonec autora doslova bombardovali svými někdy až neobvyklými a legračními dotazy. Po skončení autorského čtení si mohl kdokoli, pokud chtěl, zakoupit knížku, záložku či placku.

Děti byly moc šikovné a jsem ráda, že si takto strávené dopoledne užily. Panu Opatřilovi se ve Starém Hrozenkově moc líbilo a věřím, že to nebyla první a zároveň poslední návštěva u nás.

Poděkovat chci jak jemu, že mezi nás přijel, tak dětem, které byly úžasné, učitelům, vedení školy za podporu a poskytutí prostor pro tuto akci. A ten největší dík patří paní učitelce Michaele Mačátové, která mi toto hezké čtení pomohla zorganizovat.

Děkuji a těším se na další spolupráci...


Fotky si můžete prohlédnout ve fotogalerii.


Vaše knihovnice